Przekaż 1,5 % podatku dla zwierzyny drobnej - FUNDACJA HODOWLI I REINTRODUKCJI ZWIERZĄT DZIKO ŻYJĄCYCH (KRS: 0000319773)

Zarząd Okręgowy Kielce

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej 8 czerwca 2023

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej z pokazami kulinarnymi najznamienitszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy – już 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Do Podzamcza Chęcińskiego zawitają najlepsi szefowie kuchni z kraju, którzy będą walczyć w eliminacjach do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Na scenie odbędą się pokazy kuchni dworskiej komentowane, w tym wystąpienie profesora Jarosława Dumanowskiego pn. „Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji”. Jarosław Dumanowski wraz z profesor Hanną Krajewską opowiedzą o potrawach, zwyczajach i sposobie spędzenia wspólnego czasu w kuchni staropolskiej.

Będzie możliwość porozmawiania z wybitnymi szefami kuchni, którzy zasiądą w jury konkursu. Nie zabraknie nawiązań do kuchni myśliwskiej – czy poprzez wybitnego jej znawcę Jakuba Wolskiego, jednego z organizatorów czy też spotkania z leśnikami i łowczymi.

Na stoiskach Lasów Państwowych z nadleśnictw Kielce, Jędrzejów i Zagnańsk oraz Polskiego Związku Łowieckiego – Zarządu Okręgowego w Kielcach będzie można poznać nie tylko dary lasu, ale też obejrzeć dawną, tradycyjną zastawę i broń kolekcjonerską Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej Polskiego Związku Łowieckiego. Sokolnicy z Zespołu Szkół Leśnych w Zagnańsku zaprezentują dzikie ptaki znajdujące się pod ich opieką, zaś Kielecki Ochotniczy Szwadron Kawalerii im. 13 Pułku Ułanów Wileńskich i Independent Regiments of Poland – stroje dam dworu i szlachciców.

Wydarzeniu towarzyszyć będzie wypożyczona z Zamku w Liwie wystawa „Bona Sforza i jej potomkowie” – wystawa poświęcona jest królowej, żonie Zygmunta I Starego, jednej z najwybitniejszych postaci XVI wiecznej Europy i jej dzieciom, wnukom, prawnukom i praprawnukom. Król Jan III Sobieski z małżonką Marią Kazimierą z Królewskiej Fundacji Jana III i Marii Kazimiery Sobieskich opowie o kawie – ulubionym napoju wielu osób, bez względu na epokę.

Głównym celem festiwalu jest kultywowanie oraz utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych, a także szeroko pojęta edukacja w zakresie początków kuchni polskiej, wywodzącej się z kuchni myśliwskiej. Wydarzenie doskonale wpisuje się w charakter miejsca, w którym się odbędzie – XVII-wieczny dwór starostów chęcińskich to miejsce na wskroś przesiąknięte historią.

Na co dzień zjemy tu dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką. To doskonałe miejsce, aby zaprezentować nie tylko polskie tradycje kulinarne, ale też historię i kulturę. Dwór Starostów Chęcińskich to barokowa perełka w Podzamczu. Zachwycają nie tylko wnętrza, ale i ogród w stylu włoskim czy historyczna Brama Jana III Sobieskiego.

Podczas Festiwalu przewidziany jest również konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z powiatu kieleckiego – możliwość podglądania warsztatu mistrzów jest bardzo ważna w kształtowaniu młodych kucharzy. Wydarzeniu towarzyszyć będzie jarmark produktów regionalnych oraz występy artystyczne. Dla gości, którzy 8 czerwca odwiedzą Podzamcze szykujemy razem z Polskim Związkiem Łowieckim kulinarną niespodziankę – gulasz z dziczyzny, który będzie przygotowany przez naszych wyśmienitych kucharzy. Serdecznie zapraszamy już dziś.

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej odbędzie się 8 czerwca w godz. 14-18 na terenie Regionalnego Centrum Naukowo-Technologicznego w Podzamczu Chęcińskim. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Udostępnij
Twitter
WhatsApp

Aplikacja mobilna

Nasza aplikacja to doskonały towarzysz każdego miłośnika łowiectwa, który pragnie pozostać na bieżąco z najnowszymi treściami związanych stron.

Bądź na bieżąco z newsami 📱