W dniu 08.06.2023 na terenie Regionalnego Centrum Naukowo – Technologicznego w Podzamczu braliśmy udział w XVI Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Dworskiej oraz VI Edycji Dań Kuchni Dworskiej – Myśliwskiej. Na stoisku Zarządu Okręgowego PZŁ w Kielcach swoją kolekcję związaną z kulinariami myśliwskimi prezentował Dariusz Knap oraz Oddział Chęciński Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej PZŁ. Z przekazanej przez Zarząd Okręgowy w Kielcach dziczyzny Jakub Wolski przygotował dla wszystkich uczestników pyszny GULASZ Z DZIKA. Koło Łowieckie nr 2 „Odyniec” w Kielcach przyrządziło zaś dla przybyłych gości pieczonego dzika.
Podczas imprezy można było uczestniczyć w spotkaniach z wybitnymi szefami kuchni, spróbować produktów regionalnych, obejrzeć pokazy na żywo z przygotowywanych dań kuchni dworskiej, zobaczyć pokazy sokolnicze przygotowane przez Zespół Szkół Leśnych im. Romana Gesinga w Zagnańsku, posłuchać wystąpienia profesora Jarosława Dumanowskiego pt. „Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji” oraz skorzystać z licznych atrakcji przygotowanych dla dzieci.
Podczas trwania Festiwalu odbyły się eliminacje do Kulinarnego Pucharu Polski oraz konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych. Dania konkursowe przygotowywane były z dziczyzny.
GALERIA: